6e van Nederland op de Wiskunde B-dag!

Ja je leest het goed, van alle scholen in Nederland die dit schooljaar hebben meegedaan aan de Wiskunde B-dag met in totaal 1500 teams, is ons team 6e geworden! Daarom mochten wij op 24 maart met ons team persoonlijk de universiteit Utrecht bezoeken om ons certificaat te ontvangen, samen met de andere teams die de beste 8 van Nederland vormen. Ons team bestaat uit v.l.n.r.: Vera Eijmers, Julianne Polman, Eline Hoekstra en Sara Abdullah uit VWO 6.


Op de universiteit werd de opdracht van dit jaar nog verder uitgeplozen en besproken door enkele juryleden van de organisatie van de Wiskunde B-dag aan de hand van leuke wiskundige inzichten. Dit jaar draaide het allemaal om ‘oppervlakkige meetkunde’. Om het wat minder abstract te maken hebben ze er een geit aan toegevoegd die in de opdracht en in ons verslag centraal staat. De opdrachten bestonden uit interessante vraagstukken waar we logisch moesten nadenken, maar ook eigen theorieën moesten bedenken. Zo wilde Bertha de geit bijvoorbeeld van punt A naar punt B rennen op een kubus onder 2 voorwaarden: ze rent alleen rechtdoor en ze wil haar eigen spoor 1 keer kruisen. Kan dat als ze alleen rechtdoor kan gaan? En hoe gaat die lijn dan?

Nog een klein voorbeeld: iedereen kent de driehoek op een plat vlak waarvan het totaal van de hoeken altijd 180° is. Maar dan wordt deze driehoek om een kubus gevouwen en bedekt hij niet 2, maar 5 vlakken van de kubus. Heeft dat invloed op het aantal graden van de driehoek? Zo ja, is er een verband te formuleren?
Zo zijn wij een hele dag gezellig bezig geweest om dit soort problemen op te lossen met logica en humor in ons verslag, wat de jury erg op prijs stelde. In het juryrapport staat: ‘Het verhaal van Bertha ontvouwt zich gedurende het werkstuk en als lezer zit je op het puntje van je stoel. … De jury waardeert hoe jullie je skills met formules voor lijnen inzetten en het is interessant mee te worden genomen in jullie overwegingen, zelfs als die niet helemaal bij een goed antwoord uitkomen.’ En dat is ook wat ons is bijgebleven. Het gaat namelijk om het bedenken van nieuwe inzichten en het uittesten van zelfbedachte theorieën. Werkt het niet, dan weet je dat ook weer en kun je daarvanuit weer verder komen. Vanzelfsprekend hebben we ook best wel wat goed gedaan, want anders waren we geen 6e van Nederland😉

Al met al twee geslaagde wiskundige dagen en moge Bertha de geit blij zijn het resultaat.
Media
  • wiskundebwinnaars2022b
Ulenhofcollege
Bizetlaan 86
7002 LZ Doetinchem
0314 378787

info@ulenhof.nl
www.ulenhof.nl

                                 
website is gerealiseerd door Heutink ICT