Weimar-excursie vwo 6, de vierde dag
Bericht geplaatst op: 9-10-2019

Weimar dag 4, maandag 4 november (excursie vwo 6)

Als afsluiting van onze reis naar Weimar hebben we een bezoek gebracht aan het geboortehuis van Bach. Op 21 maart 1685 werd Johann Sebastian Bach in Eisenach geboren.
Vooraf vertelde dhr. Van Marle ons uitvoerig over het leven van dit genie! We konden in het museum genieten en wegdromen bij lichtvoetige mini-concertjes die voor ons op een  huisorgel, een clavichord, een Silbermann-spinet en een cembalo werden gespeeld.

Natuurlijk moest er na afloop een groepsfoto worden gemaakt. Met elkaar kunnen we terugkijken op een paar mooie en waardevolle dagen. Iedereen hartelijk dank hiervoor.
Pünktlich vertrokken we met de bus huiswaarts met een rugzak vol nieuwe bagage.


Weimar dag 3, zondag 3 november


Na een fijn Duits ontbijtje hebben we in de Herderkirche een kerkdienst bezocht. We werden persoonlijk en hartelijk welkom geheten door Pfarrer Sebastian Kircheis. Na de dienst heeft dhr. van Marle uitleg gegeven over het kerkorgel én daarop een miniconcert ten gehore gebracht. Wat een genie! Aangrijpend werd ’s middags het bezoek aan het voormalige concentratiekamp Buchenwald. Eens te meer werd iedereen duidelijk tot welke gruwelijkheden de mens in staat is. Het contrast met de Weimarer Klassik en het geloof in de mensheid kan niet nadrukkelijker worden ervaren. Voor velen van ons was dit het indrukwekkendste onderdeel van de reis.


Kort bericht uit Weimar over zaterdag 2 november.


Na een wandeling door de stad en een bezoek aan de Herderkirche zijn we in groepjes uit elkaar gegaan en hebben we een mooie rondleiding gehad in het Goethehaus, waar dhr. Verbaas ons interessante details uit het leven van Goethe heeft verteld. Wat een genie! Daarna hebben we in het nigelnagelneue Bauhausmuseum een rondleiding gehad waar de leerlingen een indruk hebben gekregen van de verbinding tussen kunst en industrie. En waar als klap op de vuurpijl de Bauhauslamp, die als poster in lokaal 117 hangt, in het echt te zien was. 
Vervolgens lieten we ons tijdens de lunch de enige echte Thüringer Bratwurst niet door de neus boren ter voorbereiding op een serieus bezoek aan mausoleum de Fürstengruft. Daar hebben we de grafkisten van Goethe en Schiller bewonderd die daar broederlijk naast elkaar staan. Wat een Ausdauer hebben onze leerlingen laten zien op deze intensieve, mooie en zomers aandoende dag.


Weimar-excursie, de eerste dag, vrijdag 1 november 2019

Iedereen was perfect op tijd op school, en we vertrokken dan ook pünktlich om 8.00 uur. In de bus was de sfeer erg prettig, het leek soms wel een karaoke-bar, zo stevig werd er meegezongen met een keur aan binnenlandse en buitenlandse hits. Voor de docenten was het extra prettig dat de leerlingen over een tijdloze muzieksmaak bleken te beschikken. 

Om 14.30 checkten we razendsnel in in Jugendherberge Germania in Weimar. 

We togen meteen naar het Park an der Ilm, waar we o.a. Johan Wolfgang von Goethes Gartenhaus hebben bekeken, o.a. voorzien van een toelichting door dhr. Verbaas, oud-docent van het Ulenhofcollege. Mevrouw Gomolka, die we wel heel erg misten, werd waardig vervangen op die manier. 

Na een kleine anderhalf uur vrije tijd nuttigden we een snelle maaltijd in onze herberg, om ons gereed te maken voor de avondactiviteiten. Die varieerden van uitgaan tot bordspellen doen op een of meerdere kamers, of toch nog even een pizzaatje eten om de hoek bij Domino’s. Om 23.00 uur had iedereen zich present gemeld om van een welverdiende nachtrust te gaan genieten. 
We kijken terug op een geslaagde eerste dag en verheugen ons alvast op een interessante zaterdag in o.a. het Goethe-Museum en het Bauhausmuseum. 

De begeleidende docenten mevr. Bik, dhr. Van Marle, dhr. Verbaas (oud-docent) en dhr. Stevens.

Excursie Weimar

Dit jaar zullen van vrijdag 1 november tot en met maandag 4 november meer dan 50 leerlingen uit VWO 6 met in hun pakket Duits en/of Muziek weer de traditionele excursie naar Weimar en Eisenach maken. Deze beide steden hebben een grote rol vervuld in de culturele en ook politieke geschiedenis van Duitsland en Europa, omdat hier grote namen aan zijn verbonden.Onlosmakelijk zijn personen als Goethe, Schiller, Herder, Luther, Bach, Liszt, Cranach en Nietzsche verbonden aan Weimar en Eisenach. Ook de meer recente geschiedenis van het socialistisch gerichte Bauhaus is nog zichtbaar in het stadsbeeld, dit jaar precies honderd jaar geleden opgericht,. Daarnaast ook de haast voelbare verschrikkingen van het concentratiekamp Buchenwald.

Terug
Contact

Bizetlaan 86
7002 LZ Doetinchem
0314 378787

info@ulenhof.nl
www.ulenhof.nl

Twitter:
@ulenhofcollege