internationalisering mavo
MAVO 3: Londen
(19 t/m 22 maart 2018)

De werkweek voor de leerlingen in mavo 3 speelt zich af in Groot-Brittannië. In schooljaar 2017-2018 wordt van maandag 19 tot en met donderdag 22 maart een vol programma in de Engelse hoofdstad afgewerkt. De leerlingen verblijven in Engelse gastgezinnen, dus dat betekent o.a. witte bonen in tomatensaus bij het ontbijt, 's avonds rugby en cricket op de televisie en plassen op de 'loo'.

In de stad wordt natuurlijk een bezoek gebracht aan toeristische hoogtepunten als de Big Ben, Buckingham Palace, Harrods, de Tower, Tower Bridge en Stamford Bridge (Chelsea F.C.) maar ter voorbereiding op het sectorwerkstuk, wordt ook informatie verzameld in enkele van de mooie en vooraanstaande musea die Londen rijk is, zoals het British Museum, het Science Museum, het Victoria and Albert Museum en het Natural History Museum.


Reisverslagen 2017

We zijn van maandag 20 tot en met donderdag 23 maart op werkweek naar Londen geweest. Wat vol zat met leuke, interessante weetjes en we hebben ook heeeeeel veel geleerd zowel over de cultuur als de taal. En in de musea en op straat. Het was heel gezellig en we hebben veel gelachen, ondanks de aanslag.

Dag 1: De heenreis.
We reden tussen kwart over 8 en half 9 weg van school. We hebben in België onze eerste stop gehouden rond 11:00. Daarna reden we meteen door naar Calais en gingen we in de trein met de bus en gingen we onder het Kanaal door, wat de Engelsen ook wel Channel noemen. We kwamen aan in het Britse Folkstone en we reden met de bus door naar Canterbury. Toen we aankwamen in Canterbury gingen we als eerst naar de wisselkantoor zodat we ponden hadden die we tijdens de reis konden gebruiken. We hebben daarna nog rond gekeken in het stadje. Ook zijn we naar een paar souvenirwinkels geweest. Om half 4 moesten we ons verzamelen voor de kerk. Daarna zijn we met z’n allen terug gelopen naar de bus. Vanuit daar gingen we onze reis vervolgen naar Londen.
Rond tien over 7 ’s avonds (Engelse tijd) kwamen we aan in Londen bij het Central Meeting Point (=CMP). Daar werden we opgehaald door het gastgezin. We kwamen toen aan bij het gastgezin en hebben daar gegeten. We hadden na het avond eten meteen het verslag van dag 1 gemaakt.
Kim, Verena, Aniek M3C

Dag 2: Londen
’s Ochtends stonden we om 06.00 uur op om ons klaar te maken, want we moesten om 07.00 uur al aan het ontbijt zitten. Als ontbijt hadden we cornflakes en toast, we kregen ook thee maar dit smaakte erg apart. Na 20 minuutjes ontbijten gingen we onze tanden poetsen en schoenen aandoen zodat we konden gaan.
We hadden van de gastouders een kaartje gekregen zodat we konden zien hoe we naar het Central meeting point moesten lopen. Het was niet erg moeilijk en het was maar een half uurtje lopen. Maar wij waren best vroeg en was er natuurlijk nog niemand dus waren we het punt voorbij gelopen en moesten we weer een stukje terug lopen. De bus had er om 08.00 uur moeten staan maar doordat andere kinderen bij een ander Central meeting point te laat waren, vertrokken we pas om 08.15 uur.
Het was weer erg druk op de weg toen we naar het British Museum reden. Om 10.30 uur kwamen we aan bij het British Museum. Toen we het museum binnen liepen zagen we gelijk een groot beeld: Hoa Hakananai’a. Dit is een beeld dat vroeger op Paaseiland stond en in 1869 naar Engeland kwam. De naam Hoa Hakananai’a staat voor gestolen of verborgen vriend. Oorspronkelijk werd het beeldgemaakt om leiderschap en autoriteit uit te beelden. Het beeld is gemaakt in het jaar 1000 dus nu bestaat het ongeveer 1000 jaar.
Hierna liepen we door naar de Elgin Marbles. Het heet zo omdat Lord Elgin nam ze mee uit Athene en schonk het aan het museum. Ze bestaan nu ongeveer 2500 jaar.
Toen we dit onderdeel hadden gehad liepen we naar de steen van Rosetta. Op de steen stond een tekst in het Latijns, Grieks en in het Hiëroglief. Deze vondst was heel belangrijk want hierdoor konden ze het Hiëroglief ontcijferen. Deze steen is 5500 jaar geleden gevonden door Napoleons leger in de stad Rashid.
Als laatste gingen we naar de Egyptische mummies. Er waren menselijke mummies maar ook dieren. Dit komt omdat sommige dieren in Egypte heilig zijn. De mensen en dieren werden vroeger gemummificeerd zodat ze langer houdbaar zouden zijn. Er was best veel verschil tussen de mummies over hoe oud ze zijn, want de een was van 250 voor Christus en de andere mummie was van 30 voor Christus.
Na het museum liepen we met de hele groep naar Convent Garden. Dit is winkelcentrum met heel veel leuke winkeltjes. Hier hadden we ongeveer twee uurtjes om rond te lopen en te doen wat we zelf wouden. Dit was erg leuk en we kwamen heel veel verschillende ‘soorten’ mensen tegen. Dit was erg leuk om te zien. Rond 14.00 uur moesten we ons op een bepaald punt allemaal verzamelen.
Toen liepen we met zijn allen naar de bus, en gingen we naar het Chelsea stadion. Hier werden we door een man rondgeleid en kregen we overal uitleg over van alles en nog wat.
Hierna gingen we weer in de bus naar het Central meeting point en liepen we met een grote groep naar huis, omdat we allemaal toch dezelfde kant op moesten. ’s Avonds aten we een vleesparteitje, aardappelkroketten en maïs met doperwten. Na het eten gingen we douchen en slapen want we waren erg moe.
Vera, Elise  M3B

Dag 3: Londen
Vandaag gingen we eerst naar het Natural History Museum, daar moesten we zoals gewoonlijk weer opdrachten maken het was wel een leuk museum alleen jammer dat de Dinosaur Gallery afgesloten was. We gingen meteen door naar het Science Museum waar we maar één opdracht hoefden te maken omdat het andere deel van het museum was afgesloten. Hierna gingen we lang wandelen door het Hyde Park via Buckingham Palace, Trafalgar Square, Whitehall naar Westminster. Toen we in de boot zaten waren we getuige van een terroristische aanslag. Wij zijn erg geschrokken maar gelukkig heeft niemand van onze school er iets aan over gehouden. Na de boot tocht zijn we naar de 0 graden meridiaan gegaan, hier hadden we een heel mooi uitzicht. Toen we zijn we vertrokken richting de bus. We waren weer aangekomen bij het verzamel punt en moesten weer met z’n tweeën de weg zoeken. Net zoals dag 2 waren we verdwaald maar natuurlijk zijn we uiteindelijk weer aangekomen.
Imke, Jessica   M3A

Dag 4: De terugreis

De laatste dag hebben we allemaal onze koffers ingepakt en de gastouders bedankt dat we bij ze mochten logeren voor de afgelopen dagen. Toen gingen we de bus in en gingen we de rest oppikken bij 1 meeting point. Toen zijn we naar de boot gereden, daar zijn we op gegaan en die reis duurde ongeveer 1,5 uur. Toen gingen we weer de bus in voor een lange tijd.
Ergens rond 7 uur kwamen we aan bij een restaurant waar we met z’n allen gingen eten. Als je het op had kon je nog even naar de McDonalds die tegenover het restaurant lag. Toen iedereen klaar was gingen we rond 8 uur weer met de bus onderweg naar Doetinchem. We kwamen rond half 10 aan bij school en toen zagen we onze ouders weer.
Sanne, Romee  M3B


Contactpersoon
E. Kamp
e.kamp@ulenhof.nl