Opstand in kamp Sobibor herdacht
Bericht geplaatst op: 5-10-2018

  Jelmer, Renée, Rosanne, Silke uit vwo-5 en hun docent geschiedenis (Hubbers) nemen van 11 tot en met 15 oktober aan de officiële herdenking van de opstand in vernietigingskamp Sobibor. 
Op 14 oktober 1943 kwamen 365 van de circa 600 joodse gevangen in het concentratiekamp Sobibor in Oost-Polen in opstand. Dat was voor het eerst in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Van hen hebben slechts 47 personen de oorlog overleefd. Selma Engel-Wijnberg is de enige Nederlandse gevangene die wist te ontsnappen. De andere 250 vluchtende gevangenen werden tijdens hun vlucht neergeschoten, zijn gedood door landmijnen of werden verraden door de lokale bevolking waar ze vergeefs aanklopten voor hulp.

De 300 overgebleven gevangenen die niet weg konden of durfden te vluchten, zijn nog dezelfde dag geëxecuteerd door de Nazi’s. Na de opstand werden, door ongeveer 300 ‘werkjoden’ die uit concentratiekamp Treblinka waren gehaald, alle sporen van het kamp gewist, waarna ook zij werden gedood.

In totaal zijn er in Sobibor ruim 170.000 Joden vermoord. Van de negentien transporten met in totaal 34.313 Joden die vanuit Nederland werden gedeporteerd, hebben slechts achttien mensen de oorlog overleefd.


Ter voorbereiding werd o.a. een bezoek gebracht aan het Joods museum en de begraafplaats in Elburg.

Elk jaar op 14 oktober wordt de opstand in Sobibor herdacht. Dit jaar zal die extra bijzonder zijn omdat het precies 75 jaar geleden is dat de opstand plaatsvond. Al vijf jaar neemt ook het Ulenhofcollege deel aan de officiële herdenking. Op uitnodiging van de Provincie Gelderland reizen leerlingen en docenten af naar Polen. Ook participeren zij in de week voorafgaand aan de herdenking in een internationale jeugdbijeenkomst. Samen met leerlingen uit onder andere Polen, Duitsland en Israël worden er worshops gevolgd, lezingen bijgewoond, discussies gevoerd en bezoeken gebracht aan de concentratiekampen Majdanek en Sobibor.

Meer info over Sobibor op de website van de Stichting Sobibor.
Op 11 oktober gaat de speelfilm ‘Sobibor’ in première. Bekijk hier de trailer.


Terug

Contact

Bizetlaan 86
7002 LZ Doetinchem
0314 378787

info@ulenhof.nl
www.ulenhof.nl

Twitter:
@ulenhofcollege