Technasium Top Award 2018
Bericht geplaatst op: 31-5-2018

Technasiumleerlingen van Ulenhofcollege strijden in Evoluon om de Viruskenner-Technasium Top Award 2018Rianne, Jaron, Joran, Daniek en Stijn (v3b) doen, samen met ongeveer 150 derdejaarsleerlingen van bijna 40 scholen uit heel Nederland, 5 juni mee aan de landelijke finale van de Technasium Top Award 2018. Op deze dag pitchen de teams hun inventieve preventiemethoden om een wereldwijde virusuitbraak te voorkomen. Een deskundige jury bepaalt vervolgens welk team de award mee naar huis neemt. 

Het onderzoek dat Rianne, Jaron, Joran, Daniek en Stijn presenteren betreft een preventieadvies en -protocol voor de Krim-Kongo-hemorragische koorts. Een virus dat verwant is aan het Ebola virus. Zij zijn bij hun onderzoek begeleid door dr. Helen Siers, arts M&G van de GGD Noord- en Oost Nederland. 

De Technasium Top Award daagt derdejaars havo en vwo-leerlingen uit een bètatechnische opdracht uit te voeren in wedstrijdvorm. De opdracht heeft altijd een maatschappelijk tintje. Dit jaar is infectioloog Eric van Gorp van de afdeling Viroscience van het Erasmus MC en vanuit Stichting Cirion de opdrachtgever van de Technasium Top Award. Hij heeft de leerlingen gevraagd om na te denken over creatieve manieren om een wereldwijde virusuitbraak te voorkomen. 

Actueel en belangrijk onderwerp
Virusuitbraken horen namelijk helaas nog steeds tot de orde van de dag. Zo is er na de ebola-uitbraak van een paar jaar geleden op dit moment een nieuwe ebola-uitbraak in Afrika en ook de uitbraak van het zika-virus zorgde twee jaar geleden voor slachtoffers in onder meer Midden- en Zuid-Amerika. Dit zijn nog maar twee voorbeelden van de virussen die vandaag de dag nog steeds actief zijn. Het is dus van groot belang om alert te zijn, voortdurend onderzoek te blijven doen én om kennis en bewustzijn hierover te verspreiden.

Pitchen tijdens landelijke finale
Van januari tot april zijn bijna vierduizend technasiumleerlingen acht weken lang op hun eigen school bezig geweest met de opdracht. Via schoolfinales is bepaald welke teams naar de landelijke finale  gaan. Deze teams mogen 5 juni hun ideeën pitchen met behulp van een wetenschappelijke poster. Er zijn prijzen te winnen voor het meest vernieuwende en voor het beste inhoudelijke idee. Ook doen de leerlingen mee aan de Viruskennerquiz; want wie heeft er eigenlijk het meeste opgestoken over virussen? Daarnaast brengen de leerlingen deze dag nog een bezoek aan het tech-event Night of the Nerds, dat onderdeel is van de Dutch Technology Week.


Terug
Contact

Bizetlaan 86
7002 LZ Doetinchem
0314 378787

info@ulenhof.nl
www.ulenhof.nl

Twitter:
@ulenhofcollege