1e bij de nationale wiskunde B-dag
Bericht geplaatst op: 4-4-2018

Ieder schooljaar vindt er voor VWO6 een wiskundedag plaats. Op deze dag ga je als team van vier leerlingen bezig met een bepaald vraagstuk binnen de wiskunde A of B. Wij (Floris, Arend, Maarten en Pien) namen deel aan de wiskunde B-dag. Op 17 november bogen we ons 7 uur lang over het thema van dit jaar: “pijlenklokken”. Na als team al aan twee wiskundewedstrijden te hebben deelgenomen, waren we goed op elkaar ingespeeld. Het ging er dan ook fanatiek aan toe: aan het eind van de dag konden we geen cijfer meer zien.

Met een dikke 10 als resultaat waren wij goed verrast. Ons verslag zou ook deelnemen aan de landelijke wedstrijd, maar wij zetten de wiskundedag al uit ons hoofd. Tot een paar weken terug, toen wiskundedocent mevrouw Schol ons vertelde dat we bij de beste 10 verslagen van Nederland hoorde. Wat een verrassing! In Nederland nemen in totaal ongeveer 1500 groepen deel aan de Wiskunde B-dag.

De bekendmaking van deze top 10 zou plaatsvinden op 27 maart in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Zo gezegd zo gedaan. We zaten afgelopen donderdag in de auto, met de tentamenweek net achter de rug, richting het midden van Nederland. Eenmaal aangekomen dronken we nog even rustig een kop koffie bij de Dom en namen we vervolgens plaats in het zaaltje waar de prijsuitreiking plaats zou vinden. Dit alles zonder enige verwachting: we gokten op plek 7! 

In een goed opgezet programma van zo’n anderhalf uur gaven verschillende hoogleraren presentaties met betrekking tot de wiskunde en werden tevens de opgaven van de wiskunde dag doorgesproken aan de hand van de gevonden uitwerkingen. De spanning begon inmiddels toch wel een beetje te stijgen.  

Bij het bekendmaken van de top 10 werd eerst het oordeel van de jury verteld en daarna pas de school, om de spanning nog een beetje op te voeren. Goed luisteren dus, of er in het rapport iets naar voren kwam wat wij herkenden uit ons verslag. 10, 9, 8, 7, 6…. we zaten inmiddels al bij de top 5! Toen ook plaats 5 en 4 niet voor ons bleken te zijn zaten we vol ongeloof op onze stoelen. Nu werd het echt spannend, plek 2 en 3 zaten namelijk dicht bij elkaar, zo vertelde de jury. Plek 3 werd het niet en toen we ons verslag ook niet herkenden in het juryrapport van plek 2 konden we het bijna niet geloven (zie ook onze gezichten op de foto hieronder...). Waren we écht eerste geworden? “Met stip op 1” en “Topklasse”, daar begon ons rapport mee. Toen daarna eindelijk “Ulenhofcollege Doetinchem” werd genoemd wisten we het zeker. Nog steeds vol ongeloof liepen we naar voren waar we de felicitaties, medailles en beker in ontvangst namen. 

Als kers op de taart werden we tijdens het drankje na afloop uitgenodigd voor een etentje in wederom het Academiegebouw. Samen met de top 3, docenten, jury en organisatoren werden we flink verwend met een erg lekker buffet, waar we dan ook goed van genoten hebben. Om een uur of acht ’s avonds reden we met een trots en voldaan gevoel weer terug naar Doetinchem, terugkijkend op een (onverwacht) leuke middag/avond! 

Floris, Arend, Maarten en Pien


Terug
Contact

Bizetlaan 86
7002 LZ Doetinchem
0314 378787

info@ulenhof.nl
www.ulenhof.nl

Twitter:
@ulenhofcollege